TÖB-SEN HATAY KADIN KOMİSYONU’NDAN DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ’NDE ŞİDDETE KARŞI SERT MESAJ

TÖB-SEN Hatay Kadın Komisyonu, Dünya Kız Çocukları Günü'nde gerçekleştirdiği basın açıklamasında 6284 sayılı kanunun tam uygulanmasını ve İstanbul Sözleşmesi'nin yeniden yürürlüğe girmesini talep etti. Açıklamada, kadın cinayetlerine karşı acil önlemler alınması gerektiği vurgulandı.

TÖB-SEN Hatay Kadın Komisyonu’ndan Dünya Kız Çocukları Günü’nde Şiddete Karşı Sert Mesaj

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) Hatay Kadın Komisyonu, Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla Defne ilçesi Uğur Mumcu Alanı’nda bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını, TÖB-SEN Hatay Kadın Komisyonu adına Derya Gümüş Kartal okudu.

Derya Gümüş Kartal açıklamasında, "Bugün Dünya Kız Çocukları Günü'nde sizlere kız çocuklarının mutlu kahkahalarından, okuldaki başarılarından ve yaşadıkları güvenli sokaklardan bahsetmek isterdik; fakat tablo ne yazık ki bu değil. 6284 sayılı kanun tam uygulanmadığı için kız çocukları ve kadınlar her gün tecavüze uğruyor, katlediliyor. Özellikle kız çocuklarının karşılaştığı zorluklara ilişkin farkındalık oluşturmak, onlara karşı ayrımcılığı ve şiddeti önlemek için kutlanan bu günde bile, neden hâlâ tam uygulanmayan 6284 sayılı kanunu ve bir gecede feshedilen İstanbul Sözleşmesi’ni konuşuyoruz?" ifadelerini kullandı.

Kartal, sözlerine şöyle devam etti: "Hayattan koparılan 8 yaşındaki Narin, 2 yaşındaki Sıla, 4 yaşındaki Leyla ve isimleri saymakla bitmeyen diğer kız çocukları... Madem öldürecektiniz, neden onlara bu kadar güzel isimler koydunuz?"

Bu Tablo Görmezden Gelinemez

Kartal, basın açıklamasının devamında, "Bugün hâlâ kız çocukları insan haklarından tam ve eşit bir şekilde yararlanamıyor, ayrımcılığa uğruyor. Binlerce kız çocuğu okula gitmiyor ya da gönderilmiyor, eğitimden mahrum bırakılıyor. Bu tablo görmezden gelinemez. Türkiye’de çocuk gelin gerçeği var ve bu, yanlış politikalar yüzünden meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Bu evlilikler ve çocuk yaşta gerçekleştirilen doğumlar ciddi bir insan hakları sorunudur. Çocuk yaşta evlilikler, kız çocuklarının eğitim almalarını engelliyor, sağlıklarını tehlikeye atıyor ve şiddet görmelerine hatta öldürülmelerine neden oluyor." dedi.

2024 Yılının Eylül Ayına Kadar 295 Kadın Öldürüldü

Kartal, 2024 yılının Eylül ayına kadar 295 kadının öldürüldüğünü belirterek, "Bu basit bir istatistik değil, bu sayılar toplumun yüz karasıdır. Neden 6284 sayılı kanun tam olarak uygulanmıyor?" diye sordu. Kartal, son olarak İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil adlı iki genç kadının İstanbul’da bir erkek tarafından vahşice katledildiğini belirtti ve "İkbal yıllarca şikayetçi oldu, ancak 6284 sayılı kanun uygulanmadı, korunamadı ve göz göre göre ölüme terk edildi." ifadelerini kullandı.

Niçin Ülkemizde Şiddet ve Cinayet Bu Kadar Arttı?

Kartal, ülkemizde artan kadın cinayetlerinin nedenlerinin, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi ve 6284 sayılı kanunun yeterince uygulanmaması olduğunu savunarak, "Kadın cinayetlerinin en az yaşandığı yıl, İstanbul Sözleşmesi'nin kabul edildiği 2011 yılıdır. Bu yasalarla kadınlar korunabilir ve şiddete karşı güvence altına alınabilirdi." dedi.

Kaç Kadının Daha Öldürülmesini Bekliyorsunuz?

Derya Gümüş Kartal, "6284 sayılı kanunun tam olarak uygulanması ve İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden kabul edilmesi için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Kadın cinayetlerini önlemek için tüm yasaların uygulanması şarttır." diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Basın açıklamasının ardından lise öğrencisi Zeynep Karaçay da söz aldı ve kadınların yaşadığı korku dolu anları dile getirdi. Karaçay, "Geceleri eve dönerken korkuyorum, öldürülürsem katilimin dışarıda serbest kalacağı endişesiyle uyuyamıyorum. Umudumu kaybetmek için çok gencim." dedi.

HATAY (UHA) - LEVENT AŞKAR

BELEDİYELER

EKONOMİ