ODUNPAZARI BELEDİYESİ KIRIM SÜRGÜNÜ UNUTULMASIN DİYE KIRIM KÜLTÜR PARKI VE ANITI AÇTI.

Odunpazarı Belediyesi, Kırım Tatar halkının Kırım’dan sürgün edilerek, koparılmasının 80’ inci yılında “Kırım Kültür Parkı ve Anıtı” açtı.

ODUNPAZARI BELEDİYESİ KIRIM SÜRGÜNÜ UNUTULMASIN DİYE KIRIM KÜLTÜR PARKI VE ANITI AÇTI.

71 Evler Mahallesi Candanel Sokak ile İlalan Sokak kesişiminde bulunan parkın açılışına Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un yanı sıra Eskişehir Büyükşehir Belediye (EBB) Başkanı Ayşe Ünlüce, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, İbrahim Arslan, CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Recep Şen ile çok sayıda Eskişehirli katıldı.

 

EMPERYALİZMİN GÜCÜ YOKSULLARI YOK ETMEYE YETMEYECEK

Kırım Kültür Parkı ve Anıtı’nın açılışında konuşan Başkan Kurt, 18 Mayıs 1844 Büyük Soykırımın 80’inci yıl dönümü olduğuna dikkat çekti. “Hem o günü unutmamak, unutturmamak adına hem de Tatar kültürünü sonsuza kadar yaşatmak adına bu parkı ve anıtı açıyoruz. Sabahleyin bir miting ve yürüyüş gerçekleştirdik. Şunu unutmamamız lazım, Eskişehir deyince, Türkiye'nin her yerinde Tatar mısın, diyorlar. O zaman Eskişehir'in de her yerinde Tatar kültürünün işaretlerinin olması gerek. Bugün bizim buraya yapmış olduğumuz bu anıt gerçekten Tatar tarihine, siyasetine ve Tatar sanatına hizmet eden büyüklerimizin işaretidir. Onları gördükçe Eskişehir'in bir Tatar şehri olduğunu ve burada bu kültürün var olduğunu herkes bilecek. Herkes öğrenecek. Gelecek kuşaklara bunu anlatacağız. Ama esas olan 18 Mayıs 1944’deki sürgün diye tabir edilen şeyin aslında bir soykırım olduğunu bütün dünyaya anlatmamız gerekiyor” diyen Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Soykırımlara ses çıkarmayanlar, yeni soykırımları davet ederler. O neden her türlü soykırıma itiraz ediyoruz, Hayır diyoruz. Tarihte pek çok vardır, ama bugün de var. Yüz yıldır Filistin halkı ciddi anlamda sıkıntı çekiyor. Ve bugün artık soykırım boyutunu aşmıştır, ama bütün dünya bunu seyrediyor. Paranın gücü, emperyalizmin gücü yoksul halkları yok etmeye yetmeyecektir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti bunu Kuvayi Milliye'de bir destan yazarak bütün dünyaya göstermiştir. 18 Mayıs'ta elbette korkuyoruz. Elbette üzülüyoruz ama 19 Mayıs var. 19 Mayıs'ta emperyalizme karşı bir Kurtuluş Savaşı'nı başlatan bir toplumla beraber yaşıyoruz. O nedenle ben bütün geçmişimizdeki şehitlerimize saygılarımı, Minnetlerimi sunuyorum. Türkiye Cumhuriyeti'ni bugün çağdaş bir ülke haline getiren emperyalizme karşı tavır koyan bir ülke haline getiren, ‘Yurtta barış, dünyada barış’ diyen Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyorum.”

BU ANIT ACILAR UNUTULMASIN DİYE VAR

Kırım Kültür Parkı ve Anıtı’nın açılışında konuşma yapan bir diğer isimde EBB Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce oldu. Ünlüce, “Bugün bu parkın açılışında geçmiş dönemde yaşanan büyük acıları. 1783’te başlayan işgalle beraber ve sonrasında 80 yıl önce yaşanmış olan o büyük sürgün, o insanlık dışı sürgünle ilgili hafızalarımızda tekrar yer ediyor, hatırlıyoruz. Bu anıt da bu acılar unutulmasın diye var. Ama aynı zamanda bu acılar tekrar yaşanmasın diye de var. O nedenle bugün açılışı yapılan bu anıt ve bu park Hem Eskişehir için hem Kırım halkı için çok önemli. Çünkü Eskişehir Kırım Türkleriyle, Kırım Tatar Türkleriyle hep beraber kucak kucağa yıllardır yaşamış, kültürünü almış. O nedenle hepinizin huzurunuzda bu güzel açılış için Kazım Başkanımızı tebrik ediyorum” dedi.

 

Konuşmaların ardından Başkan Kurt, Kırım Kültür Anıtı’nın heykeltraşı Emre Ünal’a teşekkür plaketi takdim etti. Ardından da Odunpazarı Belediye Tiyatrosu tarafından Kırım Sürgünü’nü konu eden ‘Hasret’ Oyunundan bir bölüm sahnelendi. Hasret oyununun ardından Eskişehir Kırım Derneği Kırım Ailesi Çocuk Korosu Ey Güzel Kırım şarkısını seslendirdi. Daha sonra da protokolde bulunan isimler Kırım Kültür Parkı ve Anıtı’nın açılışını gerçekleştirdi.

 

PARKTA KIRIM TATARLARI İÇİN ÖNEMLİ YERE SAHİP İSİMLERİN HEYKELLERİ BULUNUYOR

Kırım Yarımadasından yüzyıllar boyunca büyük baskılar neticesinde sürülen ve soykırıma maruz kalan Kırım Tatarlarının özgürlük mücadelesi anısına yapılan park, 4.750m2 alana sahip. Parkta Kırım Tatarları için önemli yere sahip isimlerin heykellerinin olduğu bir anıt bulunuyor. Kırım Kültür Parkı’na yapılan anıtta, Türk ve İslam toplumlarının eğitim, kültür, reform ve modernleşme ihtiyacını benimseyen İsmail (Bey) Gaspırali, Kırım Halk Cumhuriyeti ilk Başkanı, Politikacı, Avukat, Şair ve Yazar Numan Çelebicihan, Kırım Türkü, Milli Şair ve Türkolog Bekir Sıdkı Çobanzade, Kırım Türkü, Kırım'ı ve Kırım Tatarlarının yaşantılarını anlatan roman yazarı Cengiz Dağcı ve Siyasetçi ve Aktivist Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun heykelleri yer alıyor. Parkta ayrıca süs havuzu, çocuk oyun alanı, çay bahçesi, yürüme yolları, oturma alanları ve fitness alanları da bulunuyo

ESKİŞEHİR (UHA) - SALİH GÜVEN

BELEDİYELER

EKONOMİ