CB ERDOĞAN, MARMARİS'TEKİ YANGIN KOORDİNASYON MERKEZİ'Nİ ZİYARET ETTİ
Marmaris'teki Yangın Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret ederek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile diğer ilgililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

MARMARİS / UHA- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dalaman, Fethiye, Köyceğiz ve Seydikemer'de çıkan orman yangınlarının kontrol altına alındığını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Haziran 2022'de Marmaris'in Hisarönü Mahallesi Bördübet Koyu ile Yedi Adalar mevkisinde saat 20.02 ile 20.10 arası başlayan yangında ilk müdahaleleri saat 20.10'da orman teşkilatının gerçekleştirdiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk müdahalenin üç helikopter ve iki uçak ile gerçekleştiğini aktardı.
Konuşmasının bu bölümünde helikopter sesinin bastırması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben sizi yukarıya baktırmayacağım. Siz yine de bana bakın. Yapılması gereken ne ise bunların hepsi, anında gerçekleşti, anında yapıldı ve her an çok daha güçlenerek güçlü bir şekilde bu süreci devam ettirdik" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç helikopter ve iki uçak ile başlayan yangınla mücadeleyi, toplamda 95 araç ve 576 personelle gerçekleştirdiklerini bildirdi.
"İLK MÜDAHALEYLE ÇOK DAHA BÜYÜK BOYUTLARA ULAŞMASI ENGELLENDİ"
Yapılan ilk müdahaleyle yangının çok daha büyük boyutlara ulaşmasının engellendiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Bununla birlikte 21 Haziran 2022 tarihi itibarıyla saat 14.02'de Dalaman'da, 22 Haziran 2022 tarihi saat 9.30'da Fethiye'de, saat 13.50'de Köyceğiz'de ve saat 14.20'de Seydikemer'de çıkan yangınlar kontrol altına alınmıştır. Burada özellikle bütün ekiplerimize canhıraş çalışmaları sebebiyle de şahsım, milletim adına çok teşekkür ediyorum. 1204'ü orman olmak üzere toplam 4 bin 587 personel sahada görev yapmıştır, görev yapmaya devam etmektedir. 405 arazöz ve 202 iş makinesi, 48 itfaiye aracı, 119 su tankeri, 28 TOMA olmak üzere toplam 1169 araç bu yangın süreci içerisinde görev yapmışlardır. 15'i uçak, 46'sı helikopter olmak üzere 61 hava aracıyla bu yangında arkadaşlarımız görev aldılar."
"BÖLGEYE 26 SİVİL TOPLUM KURULUŞUNDAN 393 PERSONEL VE 47 ARAÇ GELDİ"
Orman Genel Müdürlüğü’nün 14 uçak, 25 helikopterle çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Erdoğan, "Bu arada Katar, üç helikopterle bu çalışmalara iştirak etti, jandarma 14 helikopterle bu çalışmalar içerisinde yerini aldı. Millî Savunma Bakanlığı altı helikopterle burada yerini almak suretiyle çalışmalarımız devam ediyor. AFAD'ın koordinesinde bölgeye 26 sivil toplum kuruluşundan toplam 393 personel ve 47 araç gelmiştir" açıklamasını yaptı.
"KARADAN VE HAVADAN SÖNDÜRME, SOĞUTMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün bunlardan sonra da şu an itibarıyla yine gerek karadan gerek havadan bütün söndürme, soğutma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
İçişleri Bakanı Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Kirişci ve bakan yardımcılarının hep birlikte süreci kontrol altında tuttuklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurum olarak da gerek itfaiyeler gerek AFAD'ın bu koordinasyonlar içerisinde sürekli yer aldığını, hiçbir an burayı yalnız bırakmadığını ve bu süreci son anına kadar da devam ettireceklerini söyledi.
"AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARIMIZI BAŞLATACAĞIZ"
Kaç hektarın yandığına ilişkin soruya da Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk etapta 2 bin hektar olduğunu, daha sonra 3 bin hektara çıktığını, son anda 4 bin hektarı bulduğunu belirterek, şöyle dedi: "Şu an itibarıyla 4 bin hektarın kontrol altına alınmasıyla inşallah soğutmayla, vesaireyle hemen bunları bir an önce küçültüp, bir taraftan da tabii ne yapacağız, ekime başlayacağız. Ağaçlandırma çalışmalarımızı başlatacağız. Geçen yıl yine Muğla, Antalya, Alanya, buralarda yaşadığımız bu olaylarda hiç durmadık, hemen dikimlere başladık, şu anda oralar çok farklı bir hale geldi. Burada da şimdi aynı uygulamayı yapacağız. İnşallah, burada da ağaç dikim çalışmaları ile beraber bu bölgedeki sıkıntıyı da süratle gidereceğiz."
Bir gazetecinin, orman yangınıyla ilgili kişinin gözaltına alındığını belirterek, "Ormanlar yakıldığı zaman caydırıcı cezası olmalı mı sizce?" şeklindeki sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kişinin tutuklandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteciye, "Sana sorsam sen hangi kanaattesin?" diye sordu. Gazetecinin, "Caydırıcı bir cezası olmalı" şeklindeki yanıtı üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Ben de aynı kanaatteyim, caydırıcı bir ceza. Ben de diyorum ki ucu nereye dayanıyor idama mı, idam olmalı. Sultan Fatih ne diyor, 'Ormanlarımdan bir ağaç kesenin boynun vururum' diyor. Bu iş o kadar önemli. Canım canım bütün ormanları yakıyoruz. Sadece ormanlar mı? Bütün haşerat, hayvanlar hepsi bu ormanlarla beraber ne oluyor, onlar da yanıyor. Adam, affedersin içmiş ve geliyor, 'Bilmem neye kızdım, onun için de burayı yaktım.' Ne demek bu ya, böyle saçmalık olur mu? Bu tartışılmalı ve bunun üzerinde kesinlikle etraflıca durmalıyız."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgenin geçim kaynağının turizmin yanı sıra arıcılık olduğu belirtilerek, bununla ilgili destek olup olmayacağına ilişkin soruya da "Bakanımın ifadesine göre, yüzde beşlik kısmı zarar görmüş, dolayısıyla biz bunların zararlarını gideririz. Özellikle bu bölgede çam ağaçları olduğuna göre çam balı, dolayısıyla o sıkıntıyı inşallah gideririz" diye konuştu.
Arıcılara geçen yıl geçici olarak milli parkların açıldığının hatırlatılması üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine aynı telafinin yapılacağını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamanın ardından, Yangın Koordinasyon Merkezi'nde orman işçileri, polis, jandarma, AFAD, AKUT, UMKE, sağlık personeli ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle görüşerek, onlara teşekkür edip çalışmalarında kolaylıklar diledi.