İSRAİL SOYKIRIMDAN YARGILANACAK

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın başvurusu üzerine, İsrail'in soykırım suçlamasıyla yargılanmasına karar verdi.

İsrail Soykırımdan Yargılanacak

Mahkeme, İsrail'in dosyanın reddi talebini geri çevirdi ve şu görüşü kararına geçirdi: "Soykırıma iştirak etmek ve cesaretlendirmek de soykırım suçları arasında sayılmaktadır. Filistinlilere baktığımız zaman soykırım sözleşmesinin 2. maddesi uyarınca koruma altında olması gereken bir gruptur. İsrail saldırıları, çok sayıda insanın ölmesine, sivil alt yapının zarar görmesine, insanların yerinden edilmesine neden olmuştur." Kararda, İsrail'in kanıtları yok etmemesi için önlemler alınması istendi. Divan Şartı’nın 59’uncu maddesi uyarınca mahkemenin aldığı karar, taraflar için bağlayıcı. Mahkemenin kararı, büyük bir riskin bulunduğu ve durum tam anlamıyla incelenene kadar her şeyin durması gerektiği anlamına geliyor.

 Mahkemenin aldığı geçici tedbirler şöyle:

1. İsrail, soykırım olarak değerlendirilebilecek her türlü eylemi önlemek için tüm tedbirleri almalıdır: Bir grubun üyelerini öldürmek, bedensel zarar vermek, bir grubun yok olmasına yol açacak koşullar yaratmak, doğumları engellemek.

2. İsrail, ordusunun herhangi bir soykırım eylemi gerçekleştirmemesini sağlamalıdır.

3. İsrail, Gazze’de ‘soykırım yapmaya teşvik’ olarak değerlendirilebilecek her türlü kamuoyu açıklamasını engellemeli ve cezalandırmalıdır.

4. İsrail, insani yardım erişimini sağlamak için önlemler almalıdır.

5. İsrail, bir soykırım davasında kullanılabilecek kanıtların yok edilmesini önlemelidir.

6. İsrail, bu kararın verilmesinden itibaren bir ay içinde mahkemeye bir rapor sunmalıdır.

UHA Haber Merkezi - MİRAÇ GEÇİLMEZ

BELEDİYELER

EKONOMİ