ULUSLARARASI ÇAY VE KÜLTÜR FESTİVALİ BAŞLADI

21 Mayıs Dünya Çay Günü'nde Fatih-Eminönü'nde bulunan Beta Yeni Han'da gerçekleştirilen programla başladı. Uluslararası Çay ve Kültür Festivali, çeşitli ülkelerin büyükelçiliklerinin katılımıyla çay seremonileri, sergiler ve yarışmalarla ziyaretçilere çay kültürünü tanıtmayı amaçlıyor.

ULUSLARARASI ÇAY VE KÜLTÜR FESTİVALİ BAŞLADI

Bu yıl ilk kez gerçekleşen festivalde, Çin, Arjantin, Sri Lanka, Hindistan ve Güney Afrika'nın aralarında olduğu ülkelerin büyükelçilikleri, çay seremonileriyle, kültürel değerlerini ve geleneklerini ziyaretçilere tanıtmayı amaçlıyor.

Festivalde çayın tarihi serüvenini konu alan "Çay Zaman Tüneli" sergisi ve "Çay Gurmesi Yarışması" gerçekleştirilecek.

Çay uzmanı ve Beta Gıda İstanbul Şube Müdürü Hatice Uğur, UHA-UNİ Haber Ajansına yaptığı açıklamada "...Bu sene Türk çayının 100. senesi, hem bunu kutlamak hem de 2022 yılında Türk çay kültürünün UNESCO'nun somut olmayan kültürel miras listesine eklenmesine vurgu yapmak istiyoruz.." dedi.

Festivalde farklı ülkelerin zengin çay kültürlerini, geleneksel demleme tekniklerini ve ritüellerini deneyim kazandırma amacında olduklarını vurgulayan Uğur, şunları kaydetti:

"...Beta olarak Türkiye'deki ilk çay ve kültür festivalini organize ediyoruz. 1987 yılında Sri Lanka'dan çay ithal ederek başladık. Bugün dünyada çay yetişen tüm ülkelerle ticaret yapıyoruz ve dünyanın en büyük 12. çay firmasıyız. Türkiye'de çay alanında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı tek Ar-Ge merkeziyiz. Çay atıklarından kafein üretiyoruz ve probiyotikle ilgili çeşitli çalışmalarımız devam ediyor. Dünya çaylarını tanıtmak istiyoruz. Festival süresince 39 farklı dünya çayının olduğu masamız ve elçiliklerin stantları burada olacak..." değerlendirmesinde bulundu.

Festival açılışında İstanbul Vali Yardımcısı Şevket Atlı, Sri Lanka, Hindistan, Bangladeş, Arjantin ve Çin büyükelçileri de konuklar arasında yer aldı.

 

İSTANBUL (UHA) - ÖZKAN KARACA

BELEDİYELER

EKONOMİ