SİVAS KATLİAMINDA HAYATINI KAYBEDENLERİ ANDILAR

Gelibolu Cemevi Kültür ve Dayanışma Derneği, 2 Temmuz 1993’te yaşanan Sivas Katliamı’nın yıldönümünde basın açıklaması düzenledi.

Sivas Katliamında Hayatını Kaybedenleri Andılar

Gelibolu Cemevi Kültür ve Dayanışma Derneği, 2 Temmuz 1993’te yaşanan Sivas Katliamı’nın yıldönümünde basın açıklaması düzenledi.

İskele Meydanındaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına dernek yöneticileri ve üyeleri ile vatandaşlar katıldı. Sivas Katliamının 31. yıldönümünde iskele meydanında gerçekleştirilen basın açıklamasını Gelibolu Cemevi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Aynur Demirkaya okudu.

Demirkaya, açıklamasında; “2 Temmuz 1993’te Türkiye’nin tam ortasında Sivas’ta Alevilere yönelik bir kıyım gerçekleştirildi. Aralarında çocukların, gençlerin, yazarların, şairlerin, müzisyenlerin ve fikir insanlarının olduğu 33 can Madımak Oteli’nin yakılmasıyla katledildi. Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’nin 2. günüydü. Sivas Valiliği ve Kültür Bakanlığı’nın desteklediği bu etkinlik Alevi inancına mensup olanların manevi önderi, halk ozanı Pir Sultan Abdal’ın fikirlerini, şiirlerini ve türkülerini tanıtmak içindi. 33 kişinin Sivas’ta bulunma amacı buydu; yazarlarla okurları buluşturmak, şiir okumak, türkü söylemek, semah dönmek, şehri kültür ve sanatla şenlendirmekti. Bu şenliklere katılan canlardan en yaşlısı 66 yaşındaki Asım Bezirci, en küçüğü ise 12 yaşındaki Koray Kaya’ydı. Aradan geçen yıllara rağmen acımız hala taze, yüreğimiz ateş yeri, boğazımız düğüm düğüm.

Madımak katliamının üzerindeki sis perdesi kaldırılmadığı, katliama dair hakikatler ortaya çıkarılıp toplumsal yüzleşme yaşanmadığı sürece bu katliam açık bir yara olarak kalmaya devam edecektir. Sivas katliamı bir insanlık suçudur. İnsanlık suçu zaman aşımına uğramaz. Sivas’ın ışığı sönmeyecek.

Gelibolu Cemevi Derneği olarak, toplumda saygı ve hoşgörünün egemen olduğu bir geleceği birlikte inşa etme kararlılığındayız. Bu vesileyle Madımak Katliamı’nda hayatını kaybeden tüm canlarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, ailelerine ve sevenlerine sabırlar diliyoruz. Sivas Katliamını unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

Gelibolu Cemevi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Demirkaya’nın konuşmasının ardından dernek başkanı ve üyeler, Alevi ve Bektaşi topluluklarında cem olunarak canların dayanışma ruhunu yükseltip, doğayla/evrenle bir olma halinin saz, deyiş ve hareketle temsil eden tören olan semah döndü. Anma programı türkülerin söylenmesi ile sona erdi.

ÇANAKKALE (UHA) - DOĞAN ZELOVA

BELEDİYELER

EKONOMİ