Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı Abdurrahim Nursoy, "27 Ekim Pazar günü yapılacak olan Bulgaristan erken genel seçimleri, 1984-1989 arası yaşanan büyük mücadelemiz kadar önemli. Bizler 1989 ve sonrası Bulgaristan'dan asimilasyon sonrası Türkiye'ye göçen Bulgaristan Türkleriyiz. Bulgaristan seçimlerinin ne denli önemli olduğunu o günlere bağlamak gerekiyor. Bulgaristan'da 1984-1989 yılları arasında Avrupa'nın göbeğinde hiçbir insanın yaşamaması gereken bir süreci yaşadık. Ben o zamanlar 15 yaşında bir gençtim, totaliter rejimin Bulgaristan'da yaşayan Türk ve Müslümanlara uyguladığı asimilasyon politikalarını yaşadık, hâlâ bunun travmasını yaşıyoruz. Bugün burada Bulgaristan Türkleri için yapmamız gereken bir görev var ise canla başla yapıyoruz çünkü biz o süreci başkalarından dinlemedik, birebir yaşadık," dedi (bu sözleri söylerken boğazı düğümlendi).
"Çok zor süreçlerden geçtik; isminiz Abdurrahim iken bir sonraki gün başka bir isim oluyor, 'ben Müslümanım' diyorsun, 'hayır' diyorlar, artık Müslüman da yok diyorlar; örf ve adetler kaldırılıyor, Türkçe konuşma yasaklanıyor. Maalesef acı üzerine çok konuşabiliriz ancak bu konulara fazla da girmek istemiyorum," şeklinde konuştu.
Şenlik nasıl geçti?
"1989 yılında zorunlu göçe tabi olarak Bulgaristan Türkleri İstanbul, Trakya, Bursa, Kocaeli, Yalova, İzmir, Manisa şehirlerine yerleşerek hayatlarımızı burada devam ettirmeye başladık ve buralarda yılın belirli günlerinde şenlikler düzenliyoruz. Tamamen kendi olanaklarımızla, hiçbir kimseden yardım almadan gerçekleştiriyoruz. Buradaki amaç; Bulgaristan'dan gelen hemşehrilerimizin oradaki kültürlerini burada devam ettirmek, yaşanmışlıkları unutmamak, birlikte zaman geçirebilmek. Şenliğimiz çok keyifli geçti, yaklaşık 20.000 kişi katıldı, hiçbir sıkıntı yaşanmadan, eğlenerek örnek bir zaman geçirildi.
Ailelerimizle birlikte diğer şehirlerden de o gün buraya gelip daha önce tanışmadıkları insanlarla tanışmak ne kadar güzel. Bu birlik beraberlik duygusu, aslında bizi biz yapan şeylerden biri. O günü bize yaşatan, panayırımızda bulunan Bal-Göç'ün üyelerine ve herkese çok teşekkür ediyorum. Çok değerli konuklarımız da vardı, onlara da geldikleri ve renk kattıkları için teşekkür ediyorum."
Seçimlerin önemi nedir?
"Bugün Bulgaristan Türklerinin siyasi temsilinin aslında ikiye bölünmüş olmasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Bu bölünmenin çok fazla olmaması için bir çaba içerisindeyiz. Maalesef 24 Şubat 2024 tarihinde partimizde yapılan bir kurultay sonrası eş başkanlık sistemine geçildi. Bunun sebebi, etnik bir parti değil de daha çok bütün Bulgaristan halkına hitap eden bir siyasi parti noktasına partimizi taşımak üzere denildi. Bize göre çok doğru bir süreç değildi, tabii ki kararı Bulgaristan'daki partimizin üst düzey ve genel merkez yönetimi verdiği için bizler de buradan onlara destek olmakla mükellefiz. Çok başarılı bir seçim süreci geçirdik, Bulgaristan'ın ikinci siyasi gücü olduk. İlk defa 47 milletvekili çıkartıldığı bir seçim oldu, bu çok ciddi bir sonuç. 240 sandalyeli parlamentonun 47 tanesini alıp ikinci parti olmak büyük bir başarıydı. Türklerin artık sesinin daha gür çıkabileceği ve haklarını daha iyi savunabilecekleri bir noktaya gelmek büyük bir başarıydı. Tam bunlar olurken iki eş başkan arasında ayrışma oldu ve Perski, 17 milletvekilimizi ihraç ederek ayrışma başlattı. Şimdi ise yapılan çalışmanın hata olduğu görülüyor. Evet, hatalarımız var ancak 'Yiğit düştüğü yerden kalkar.' Şimdi hata kimde diye sorma vakti değil, kızgınlık vakti değil. Şimdi var olma, kazanılan hakları koruma vaktidir. Siyasi temsilciliğin devamı için, hak ve özgürlüklerimiz için, liderimiz Ahmet Doğan'ın Hak ve Özgürlükler İttifakı'nın numarası olan 13 numaraya oy kullanılmalı. 27 Ekim Pazar günü tüm Bulgaristan Türkü vatandaşlarımızın hak ve özgürlükleri için sandık başına gitmesini rica ediyorum. İmkânı olan Bulgaristan'a gidip orada kullansın, doğrudan bölge milletvekiline katkısı olsun. İmkânı olmayanlar, şehirlerimizde kurulan 168 sandıkta oyunu kullansın. İzmir'de 18 sandığımız var; Aliağa, Buca, Bornova, Menderes, Gaziemir'de kurulan sandıklarda rahatça oylarını kullanabilirler."
Bulgaristan'da yaşayan Türkler için var olma mücadelesi
"Bu seçim, 1984-1989 yıllarında olduğu kadar önemli bir seçim. Bizden sonra çocuklarımıza bırakabileceğimiz bir kültürümüz, haklarımız, özgürlüklerimiz olabilmesi için Sayın Ahmet Doğan'ın onursal başkanlığını yaptığı Hak ve Özgürlükler İttifakı'nın 13 numarasına oy vermeliler. Vatandaşlarımız sandığa gidip ellerini vicdanlarına koyarak oyunu vermeli."
Yunanistan'ın Türk kimliği iddiası hakkında
"Şu an Yunanistan'ın bir iddiası var; Türk asıllı Müslüman yok, Yunan Müslümanı var diye. Çok değil, 10-15 yıl sonra Bulgaristan'da aynı iddialarla ortaya çıkabilir, 'Türk yok, Bulgaristan Müslümanı var' diye. İşte bu tür şeylerin olmaması için bu seçimlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görebiliriz.
27 Ekim Pazar günü Bulgaristan Türkü vatandaşlarımıza bir kez daha rica ediyorum; sandık başına gitsinler ve 13 numaralı yere oylarını versinler. Orada yaşayan Türklerin geleceği, hakları ve özgürlüklerinin gelecek kuşaklara devam etmesi, kültürümüzün devamı için bu çok önemli bir seçim."
"Bizi izleyen tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum, en doğru kararı onların vereceğini biliyorum. Herkese sevgi ve saygılarımı sunuyorum."
UHA Haber Merkezi - AYDAN YALÇIN
SON YAZILAR