BAYRAKTAR TOPRAK GELECEĞİMİZİN HAZİNESİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı basın açıklamasında, toprağın gelecek nesillere bırakılabilecek en değerli miras olduğunu vurguladı.

Bayraktar Toprak Geleceğimizin Hazinesi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı basın açıklamasında, toprağın gelecek nesillere bırakılabilecek en değerli miras olduğunu vurguladı. Bayraktar, toprağın korunmasının sadece çiftçiler için değil, tüm insanlık için hayati önemde olduğuna dikkat çekti.

"Toprak, Geleceğimiz İçin Değerli Bir Hazine"

Bayraktar, toprağın binlerce hatta milyonlarca yılda oluştuğunu belirterek, “Toprak, gezegenimizin adeta yaşayan derisi olup birçok canlıya yaşam alanı sunan ve çiftçilerimizin geçimini sağladığı bir hazinedir. Bu bilinçle herkes toprağı korumak için elinden geleni yapmalıdır” dedi.

"Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu ve Toprak Bayramı Kanunu"

1945 yılında kabul edilen Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu ile topraksız ya da yetersiz toprağa sahip çiftçilerin aileleriyle birlikte geçimlerini sağlamak amacıyla toprak edinmeleri hedeflenmiştir. Aynı yıl çıkarılan Toprak Bayramı Kanunu ile her yıl 11 Haziran’ı takip eden ilk pazar günü Toprak Bayramı olarak kutlanmaktadır.

"Tarım Arazileri Hızla Azalıyor"

Bayraktar, Türkiye’nin tarım arazilerinin yıldan yıla azaldığını ve son 20 yılda 2,6 milyon hektar tarım arazisi kaybettiğini belirtti. “Ülkemizde tarım arazilerinin azalması, kırsalda genç nüfusun azalması ve yüksek maliyetler nedeniyle çiftçilerin üretimde isteksiz davranması gibi nedenlerle büyük sorunlar yaşanıyor” dedi.

"Kişi Başına Düşen Arazi Miktarı Azalıyor"

Artan nüfusla beraber kişi başına düşen arazi miktarının azaldığını ifade eden Bayraktar, “2010 yılında kişi başına 3,3 dekar arazi düşerken, bu değer 2023 yılında 2,8 dekara geriledi” dedi. Bayraktar, tarım arazilerinin korunması gerektiğini ve verimli tarım arazilerinin imara açılmaması gerektiğini vurguladı.

"Hobi Bahçeleri Tarım Arazilerini Parçalıyor"

Son yıllarda tarım arazilerinin hobi bahçelerine dönüştürülmesi konusuna değinen Bayraktar, bu durumun tarım arazilerinde parçalanmayı artırdığını ve tarım alanlarının yok edildiğini belirtti. “Hobi bahçelerinin kurulması, tarım arazilerinin büyüklüğü ve bütünlüğü açısından olumsuz etkiler yaratıyor” dedi.

Toprak Bayramı ve Kurban Bayramı Tebrikleri

Bayraktar, bu yıl Toprak Bayramı'nın mübarek Kurban Bayramı ile aynı güne denk gelmesi vesilesiyle, çiftçilerin ve tüm vatandaşların bayramlarını kutladı. Bayraktar, birlik ve beraberliğin daim olduğu bir bayram dileğinde bulundu.

Toprak Bayramı'nın anlam ve önemine dikkat çeken Bayraktar, toprağın korunmasının sürdürülebilir tarım ve gıda güvencesi açısından hayati olduğunu belirtti.

BİNGÖL (UHA) - AZİZ ÖNAL

BELEDİYELER

EKONOMİ