EKSUN GIDA GENEL MÜDÜRÜ: BUĞDAY HASADINDA 20 MİLYON TON KAPASİTE BEKLENİYOR

Ahmet Demir, Türkiye'nin buğdayda kendine yeten bir ülke olduğunu vurgularken, iklim değişikliğinin tarım verimliliğine olumsuz etkilerinden bahsetti.

Eksun Gıda Genel Müdürü: Buğday Hasadında 20 Milyon Ton Kapasite Bekleniyor

Eksun Gıda'nın Genel Müdürü Ahmet Demir, 2024 yılı buğday hasadına dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin her bölgesinde verimli bir hasat sezonunun tamamlandığını belirten Demir, "Ülkemizde 2023 yılında 22 milyon tonluk buğday rekoltesi elde edilmişti. Bu yıl, geçtiğimiz yıla göre daha erken başlayan buğday hasadı Türkiye’nin dört bir yanında en az 4 ay sürdü. Çiftçilerimiz, hasadın ardından Toprak Mahsulleri Ofisi'ne veya lisanslı depolara ürünlerini teslim etmeye devam ediyor. Hasat döneminin ardından 4,5 milyon tonu makarnalık olmak üzere, yine 20 milyon tonun üzerinde bir kapasite elde edilmiş olacaktır." dedi.

"İklim Değişikliği Üretimi Olumsuz Etkileyebilir"

Türkiye'nin buğday üretiminde dünyaya katkısının büyük olduğunu ve buğdayda kendine yeten bir ülke olduğunu vurgulayan Demir, iklim değişikliğinin olası sonuçlarına dikkat çekti. "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki değişimi takip ederek, Ağustos ayında Tahıl Fiyat Endeksi'nde %0,5 oranında bir azalma olduğunu bildirmişti. Türkiye ve ABD gibi ana ihracatçı ülkelerin iyi hasat beklentileri bu endeksi olumlu etkiliyor olsa da, uzun vadede iklim değişikliklerinin etkilerini göz önünde bulundurmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Demir ayrıca, iklim değişikliğinin başta gıdaya erişim ve küresel gıda fiyatları olmak üzere birçok parametreyi değiştirdiğini belirtti. Tarım alanlarında zararlı yoğunluğunun artışı, kuraklık ve buna bağlı olarak hasat zamanlarının değişmesinin tarım verimliliği üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurguladı. "Küresel iklim değişikliğinin hasadın sonuçlarını uzun vadede etkilememesi için doğal dengenin korunması şart. Bu kapsamda, biyolojik mücadelenin verimli şekilde yapılması, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve yönlendirici kamu politikaları son derece önem taşıyor," dedi.

Kamu Desteği Çiftçiyi Rahatlatacak

Kamunun çiftçilere yönelik yeni destekleme modeli hakkında da değerlendirmelerde bulunan Demir, "1 Eylül itibarıyla tarımsal üretim planlamasının detayları açıklanmaya başladı. Özellikle buğdayın üretileceği havzalarda mevcut mazot ve gübre desteği yanında, temel destek ve planlı üretim desteğinin verilmesi memnuniyet verici" açıklamalarında bulundu.

İSTANBUL (UHA) - SEZGİN AKKOYUN

BELEDİYELER

EKONOMİ