TÜRKİYE, OTONOM DRON KORİDORLARI İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin yerli ve milli teknolojilerle otonom dron koridorları oluşturma çalışmalarına başladığını açıkladı. Proje, dronların uygunsuz uçuşlarını önlemeyi ve güvenli hava sahası yaratmayı hedefliyor. Ayrıca, dronlar için takip, trafik yönetim sistemi ve tamir istasyonları kurulacak.

Türkiye, Otonom Dron Koridorları İçin Çalışmalara Başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu:Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin Avrupa’nın sayılı otonom dron koridorlarından birini oluşturmak için çalışmalara başladığını duyurdu. Bakan Uraloğlu, bu projenin yerli ve milli teknolojilerle hayata geçirileceğini ve dronların uygunsuz uçuşlarının önlenmesi yanında bir takip ve trafik yönetim sistemi de getirileceğini belirtti. Bu sayede hava araçlarının belirlenen güzergahların dışına çıkmasının engelleneceğini ifade etti.

Güvenli Ulaşım Hedefi

Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün İnsansız Hava Aracı (İHA) ve dronlar için özel hava koridorları oluşturma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Türkiye'de kayıtlı 1 milyon 521 bin 615 lisanslı İHA pilotu ve 65 bin 859 insansız hava aracı bulunduğunu belirterek, hedeflerinin her ulaşım modunda güvenli ulaşımı sağlamak olduğunu vurguladı. Uraloğlu, dronların şehir içi ve şehirler arası uçuşlarda belirli koordinatlar çerçevesinde hareket edeceği hava koridorları oluşturacaklarını açıkladı.

Özel Yaşamın Gizliliği ve Güvenlik Önceliği

Birçok ülkenin insansız hava araçları konusunda yeni düzenlemeler hazırladığını belirten Uraloğlu, Türkiye’nin yerli ve milli teknolojilerle uygunsuz uçuşları önleyip hassas bölgelerde güvenlik zafiyetini engelleyecek ve özel yaşamın gizliliğini koruyacak bir sistem getirmeyi planladığını söyledi. Uraloğlu, operatörlerin dijital bir uygulama ile uçuş izni alma ve hava sahası bilgilerini görme imkanına sahip olacaklarını da ekledi.

Tamir İstasyonları Kurulacak

Bakan Uraloğlu, İHA ve dronlar için bir kontrol mekanizmasının gerekliliğine dikkat çekerek, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yeni sivil havacılık modelleri üzerinde çalıştığını belirtti. İHA ve dronlar için takip ve trafik yönetim sisteminin mevcut hava sahasına entegrasyonu sağlanacak. Dronların konum, irtifa, hız ve pilot bilgileri canlı olarak havacılık kontrol merkezine iletilecek ve kayıt altına alınacak. Böylece trafik yönetimi ve uçuş izinleri tek bir merkezden hızlı, kolay ve emniyetli bir şekilde gerçekleşecek. Ayrıca belirlenen güzergahlarda dronlar için tamir istasyonları kurulacağı da açıklandı.

BİNGÖL (UHA) - AZİZ ÖNAL

BELEDİYELER

EKONOMİ