PAZARCIK’TA YAYLALARDA KEÇİ PEYNİRİ ÜRETİMİ BAŞLADI

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi yaylalarında keçi sütünden peynir üretimi başladı

PAZARCIK’TA YAYLALARDA KEÇİ PEYNİRİ ÜRETİMİ BAŞLADI

YAYLALARIN UNUTULMAZ LEZZETİNİN PEYNİR YOLCULUĞU BAŞLADI
Kekik, keven kokulu yaylalarda güneş yüzünü gösterirken başlar hayat Pazarcık’ın yaylaları ile Çağlayancerit’in Engizek dağlarında.

En lezzetli süt ürünlerinin yapıldığı sütleri üreten keçiler, sabahın ilk ışıklarıyla mis gibi doğaya bırakılıyor. 
Yedikleri otlarla tadı güzelleşen sütler sağılarak peynir olmaya doğru yol alır.

Kahramanmaraş’ta “Keçi sıkma peyniri” denince akla ilk “Helete”, “Helete” denince de “sıkma keçi peyniri” gelir. Bu birlikte anılışın birçok haklı sebebi vardır. Pazarcik ve Helete peyniri yapımı için keçileriyle 2 ay önce yaylalara çıkan üreticiler, kent ekonomisine peynir ve süt üretimiyle katkı sunuyorlar.
Helete’nin de yer aldığı Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesi Engizek Dağları üzerinde birçok yaylaya sahiptir. 
Zorkun, Yaşıl, Kırmızı Yazı, Ayranpınarı, Çatlak Kamalak, Büyük Yayla, Kiraz ilk akla gelen ve rakımları 1500 ve üzeri yüksek platolardır. Akdeniz bölgesinde yer almasına rağmen coğrafi koşulları nedeniyle burada karasal iklim hüküm sürmektedir. 


İklimine ve coğrafi şartlarına bağlı olarak ekonomisi, tarım ve hayvancılık üzerine kuruludur. Kentte 1 milyon 500 bin küçükbaş hayvan yer alıyor. 700 bini yaylalara çıkan keçi ve koyunlardan yıllık 20 bin ton peynir üretiliyor.
Küçükbaş hayvanlardan 400 bin ton süt üretimi yapılıyor. Üretilen sütün 150 bin tonu Maraş Sıkma Peyniri’nde değerlendirilip, bu sütten 20 bin ton peynir üretimi gerçekleştiriliyor. 250 bin tonu ise dondurma sektörüne veriliyor. Kentte yaklaşık 3 bin 100 yetiştirici yer alıyor.
Yaklaşık olarak 11 kg sütten 1 kg kadar kaşar peyniri elde edilirken 7,5 ile 10 kg keçi sütünden 1 kg sıkma keçi peyniri elde edilmektedir. Torosların kokulu otlarından olan kekik, sarı keven, kara keven, velo keveni, kenger, fıstık püskülü (menengiç), uzun çay, aydın çayı, bozanak otu ve koyungözü, par yavşanı, calba, diken ardıçi, sütleğen, sıyırma diken, yayla karanfili ile beslenen hayvanlar ise bu rayihayla sütlerinin lezzetine lezzet katar.
 

HAKKARİ (UHA) - NECMİ ERTUŞ

BELEDİYELER

EKONOMİ