TÜRKİYE, ABD, AB VE RUSYA

Türkiye’nin Avrupa ile ilişkileri ve Amerika ile de olan ilişkileri mercek altına alınmakta…

Bir kere burada tek taraflı bakmamak gerek.

İlişkilerde hep nedense, Türkiye’nin ev ödevlerini yapmadığı, hukuk devleti karnesinin zayıf olduğu, yine demokratik toplum olma özelliğinden uzaklaştığı vb. değerlendirmeler yapılmakta.

Öte yandan…

Türkiye’nin Ortadoğu coğrafyasındaki jeo-stratejik ve jeo-politik konumu itibariyle hem AB’nin hem de ABD’nin Türkiye’den kolayca vazgeçemeyeceği dillendirilmekte.

Bildiğiniz gibi Sayın Erdoğan, AB ile “beyaz sayfa” açma ümidiyle ilişkileri normalleştirmek için açık kapı bıraktı.

Ama, öte yandan ABD ile nasıl bir yönseme izleneceği merak konusu… Biden’ın kontrolünde(?) olacak ABD ile ilişkilerin normal ve müttefiklik düzleminde seyretmesi ne kadar olabilir görüntü vermektedir?

Bir kere, Türkiye ve ABD ilişkileri açısından en önemli başlık, F-35 uçak meselesidir. Kongre her defasında uçak satışında su koyvermişti. Bir de Biden yönetiminin, Türkiye’ye Sayın Erdoğan üzerinden bakışı var.

Öte yandan, Türkiye’nin S-400 füze kalkanı alımlarının nasıl süreceği de ilişkiler bakımından, ilişkilerin olumlu seyrini akim bırakmaya aday.

Türkiye’nin AB ile olan ve ortaya çıkacak uluslararası siyaset denkleminde artık bir parametre olarak dikkate alınmasında, tüm bu sayılan etkenler dikkatle gözlemlenecek. Rusya ile iki devlet başkanının dostlukları; Sayın Erdoğan ve Sayın Putin’in uzun yıllardır sürdürdükleri dostane ilişkiler, ABD’nin Ortadoğu politikalarında müttefikliğe sığmayacak hamleler atmasına neden olabilecek ve Türkiye’nin ABD ve AB ile Rusya bloğu arasında savrulmasına vesile olabilecektir.

Yine her zamanki gibi bekleyip göreceğiz…

BELEDİYELER

EKONOMİ