BİNGÖL İL GENEL MECLİSİ'NDEN EV DÖNÜŞÜM SORUNLARINA ÇÖZÜM

Bingöl’de evlerini yerinde dönüştürmek isteyen hak sahiplerinin çekme mesafesi nedeniyle yaşadığı sıkıntıları çözmek için Bingöl İl Genel Meclisi önemli bir karar aldı.

Bingöl İl Genel Meclisi'nden Ev Dönüşüm Sorunlarına Çözüm

Meclisten yapılan açıklamada, köylerde plansız alanlarda evlerini dönüştürmek isteyen vatandaşların çekme mesafesi yüzünden yaşadığı sorunların giderileceği belirtildi.

İl Özel İdaresi Karar Verecek

Açıklamada, komşu mesafelerinin belirlenmesinde İl Özel İdaresi’nin kararının esas olacağı vurgulandı. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler Bingöl’ü de etkiledi. Depremin ardından, 7 Nisan 2023 tarihinde Bingöl genel hayata etkili afet bölgesi ilan edildi. Yapılan hasar tespit çalışmaları sonucu, ilde ağır hasar gören yapılar belirlendi ve yerinde dönüşüm projeleri gündeme alındı.

Çekme Mesafesi Sorunlarına Çözüm

Plansız alanlarda bulunan yapıların projelendirilmesi sürecinde parsellerin çekme mesafeleri konusunda vatandaşların sorun yaşadığı tespit edildi. Bu sorunların çözülmesi amacıyla, İl Genel Meclisi Doğal Afet ve Depreme Hazırlık Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 47. maddesi esas alınarak bir karar alındı.

Söz konusu maddeye göre, komşu mesafeleri, civarın yapı düzeni ve karakterine, yapılacak binaların münferit konut veya tarımsal işletme birimi oluşuna göre ilgili idare tarafından belirleniyor. Bu çerçevede, yerinde dönüşüm kapsamında mağduriyet yaşayan hak sahiplerinin sorunlarının mevzuat doğrultusunda çözülmesi yönünde görüş birliğine varıldı.

Ek Başvuru Süresi Tanındı

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, daha önce hak sahipliği başvurusu yapamayan vatandaşlar için 3 Temmuz 2024 tarihinde başvuru yapabilmeleri amacıyla 1 günlük ek süre tanıdı.

Bingöl İl Genel Meclisi, depremin ardından Bingöl halkının yaşadığı zorlukların farkında olduklarını ve bu süreçte halkın yanında olduklarını belirtti. İlgili paydaş kurumlarla birlikte hareket ederek, Bingöl’ü depreme karşı dirençli bir şehir haline getirmek için çalışmalarına aralıksız devam edeceklerini vurguladı.


 

BİNGÖL (UHA) - AZİZ ÖNAL

BELEDİYELER

EKONOMİ