BİNGÖL TOPLUM PLATFORMU: ZAZA DİLİNİN KORUMASI VE SEÇMELİ DERSLER GÜNDEMDE

Bingöl Sivil Toplum ve Dayanışma Platformu, her ay ilin sorunlarını ve bir konuyu gündeme getirmeye devam ediyor. Şubat ayı olağan toplantısında, Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Varol'un katılımıyla seçmeli dersler ve Zaza dili üzerine önemli konular ele alındı.

Bingöl Toplum Platformu: Zaza Dilinin Koruması ve Seçmeli Dersler Gündemde

Zaza dili hakkında bilgi veren Varol, bir dilin ne kadar kadim ve zengin olursa olsun, toplum içinde değer görmemesi durumunda kaybolmaya mahkûm olduğunu belirtti. Zaza dilinin kullanımının azalmasına dikkat çeken Varol, dilin yaygınlaşması için somut adımların atılması gerektiğini vurguladı. Bunun için özellikle kreşlerde Zazaca dilinin öğretilmesi gerektiğini belirtti ve Valilik, Hastane ve Adliye gibi kurumlarda Zazaca dilinde tercümanlık hizmeti sunulması çağrısında bulundu.

Seçmeli ders konusunda da değinen Varol, ortaokul öğrencilerinin seçmeli ders seçimine duyarlı olmaları gerektiğini vurguladı. Öğrencilerin anadillerini öğrenerek yetişmeleri gerektiğini ve okul idarecilerinin Zazaca dersinin seçilmesi konusunda öncü olmaları gerektiğini belirtti.

Toplantının ikinci bölümünde, Bingöl Belediye Sosyal Yaşam Merkezi Koordinatörü Bahattin Tuz, merkezin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Engelliler Koordinasyon Merkezi'nin engelli bireylerin sosyal yaşamlarındaki zorlukları aşmalarını ve bağımsız yaşam becerilerini kazanmalarını sağlamak amacıyla kurulduğunu belirtti. Merkezde çeşitli etkinlikler düzenlendiğini ve engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarını desteklemek için çaba gösterildiğini açıkladı.

Engelli bireylerin Sosyal Yaşam Merkezi'ne ulaşımının, görevli personel eşliğinde servislerle sağlandığını da aktardı.

BİNGÖL (UHA) - AZİZ ÖNAL

BELEDİYELER

EKONOMİ